Vo volebnom obvode Prešov má v eurovoľbách hlasovať 162 tisíc občanov

26.05.2004 Celý región

Dovedna okolo 162 tisíc občanov okresov Prešov a Sabinov spojených do jedného volebného obvodu má právo hlasovať vo voľbách do Európskeho parlamentu (EP) v n...
Dovedna okolo 162 tisíc občanov okresov Prešov a Sabinov spojených do jedného volebného obvodu má právo hlasovať vo voľbách do Európskeho parlamentu (EP) v nedeľu 13. júna.

Keďže ide o jeden z najväčších obvodov v celej SR, predpokladá prednosta Obvodného úradu (ObÚ) v Prešove Štefan Kužma výsledky až okolo skorého rána v pondelok.
V obvode Prešov je vytvorených 231 volebných okrskov, bez jediného osobitného, a to v štyroch mestách a v 130 obciach. Pracovníci ObÚ už vykonali tri rozvozy rôznych písomných materiálov a najazdili pritom okolo tri tisíc kilometrov. Najďalej vyše 40 km je z Prešova do obce Nižný Slavkov. V obci Ondrášovce je najmenej voličov, iba 40. Všade pôjdu z Prešova minimálne ešte raz, o. i. treba rozviezť nové kartónové volebné urny.
ObÚ dostal na 23 paletách asi 10 ton rôznych písomnosti, ktorých časť majú už voliči vo svojich domácnostiach. Značná časť je ešte v budove úradu a aby nevznikli žiadne problémy, tak sú dokumenty, prevažne hlasovacie lístky a úradné obálky, nepretržite strážené. Keďže každý volič má dostať 17 hlasovacích lístkov so zaregistrovanými kandidátmi jednotlivých politických subjektov, tak to predstavuje bezmála 2, 8 milióna kusov. Kužma na tlačovej konferencii 24. mája konštatoval, že napr. volebný okres Stropkov, rovnako v Prešovskom kraji, má zo všetkého len desatinu.
Prednosta poznamenal, že vyúčtovanie eurovolieb má na úrade na starosti jediná pracovníčka, lebo od 1. januára 2004 ObÚ v dôsledku reformy verejnej správy vlastný finančný odbor nemá. Na zvládnutie volebných povinností vyškolili 850 ľudí, vrátane náhradníkov. Riešia aj prvé otázky, napr. či má byť vo volebnej miestnosti aj vlajka Európskej únie. Podľa zákona nemusí, majú byť v nej len štátne symboly SR. Všetky volebné miestnosti sú v \"normálnych\" priestoroch, prevažne domoch kultúry a v školských budovách.

(jj)
 

Vyberte región